Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sukututkimuspäivän luento 11.4.22: Mannerheimin Puolan vuodet

Lisätty 06.04.2022
Sukuseurojen keskusliitto ja Sukuviesti-lehti juhlistavat ensimmäistä Sukututkimuksen päivää historioitsija Jukka Soisalon-Soinisen luennolla Mannerheimin Puolan vuodet. Tilaisuus pidetään Albergan kartanolla Espoon Leppävaarassa maanantaina 11.4. kello 17 alkaen ja se on kaikille avoin. Tervetuloa!
 
MANNERHEIM - PUOLAN VUODET
Mannerheim vietti parhaat vuotensa Puolassa. Näistä ajoista hän kirjoittaa muistelmissaan ja niistä kertoo myös hänen kirjeenvaihtonsa. Hämärään ovat jääneet hänen myöhemmät Puolan yhteytensä ajalta, jolloin hän oli luopunut Venäjän armeijan univormusta ja ryhtynyt rakentamaan oman maansa tulevaisuutta.
Puolalla oli Mannerheimin sydämessä paikka hänen elämänsä loppuun saakka. Siitä ei kerro ainoastaan hänen ja ruhtinatar Maria Lubomirskan vuosikymmeniä jatkunut ystävyys vaan myös se, että Mannerheim teki kaikkensa II maailmansodan aikana pelastaakseen Saksan keskitysleireille joutuneet lähimpänsä. Kirjeenvaihto puolalaisten ystävien kanssa jatkui vielä sodan jälkeisinä vuosina.
Valtionhoitajakaudellaan Puolan sekavasta tilanteesta huolimatta Mannerheim lausui maittemme välisten diplomaattisuhteiden syntysanat ja yksityishenkilönäkin hän oli ystävällisten suhteittemme harmaa eminenssi.
Teos sisältää paljon uutta tietoa Mannerheimista ja hänen puolalaissuhteistaan aristokraateista ulaaneihin ja laulajattarista suutarimestareihin. Se kertoo Puolasta ja Puolan historiasta Mannerheimin silmin ja Puolan merkittävästä vaikutuksesta hänen ajatusmaailmaansa.
Mannerheim-asiantuntija, professori Martti Turtolan arvostelu teoksesta näki päivänvalon Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran sivustoilla, josta seuraava lainaus:
”Kaiken kaikkiaan Soisalon-Soinisen pariskunnan toimittama ja osin kirjoittama sekä
suomalais-puolalaisen kirjoittajakunnan tuottama artikkelikokoelma on merkittävimpiä
Mannerheim-kirjoja muutamaan vuosikymmeneen. Spesifisten artikkelien lisäksi se avaa
aivan uusia näkymiä kenraalin ja myöhemmän sotamarsalkan elämään ja valitsemaan
elämäntapaan. Kirja kertoo Gustaf Mannerheimista ehkä enemmän kuin kirjoittajat ovat
aavistaneetkaan – ja se on paljon!”
Historiantutkija, professori Martti Häikiö kirjoitti meille:
”Lämpimät kiitokset upeasta teoksestanne ’Mannerheim – Puolan vuodet’. Ja onnittelut todella monipuolisesta, syvällisestä Puolan ja Suomen suhteita kuvaavasta tekstistä. Ainutlaatuinen kuvitus täydentää tekstiä … Teoksenne syventää olennaisesti kuvaa Mannerheimista, Puolasta, Suomesta – ja Venäjästä.”
Historian professori, emeritus Matti Klinge:
"Kiitoksia komeasta teoksesta. Aihe on tärkeä. Onnittelut!"
Mannerheim-terveisin
Jukka ja Anna Soisalon-Soininen
Kustantaja Readme.fi