Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Kokousten siirtäminen poikkeustilan aikana

Kokousten siirtäminen poikkeustilan aikana

Lisätty 14.05.2020

Sukuseurojen keskusliiton oikeudellisen toimikunnan tiedote 

Valtioneuvosto on antanut valmislakiin perustuen koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana ohjeita ja suosituksia, jotka koskevat kokoontumista ja 70 vuotta täyttäneiden karanteeninomaisia oloja.

Tällä hetkellä suositukset ja ohjeet ovat toistaiseksi voimassa ja kokoontumista koskeva määräys koskee 10 hengen ja jatkossa 50 hengen kokoontumisrajoitusta.
70 vuotta täyttäneiden kokoontumista koskevan rajoituksen poistamista ei edes ole ilmoitettu harkittavan toistaiseksi.
Yhdistyslaki lähtee jäsenten tasa-arvoisesta kohtelusta ja yhdenmukaisesta vaikuttamismahdollisuudesta yhdistyksen toimintaan. Jäsenen vaikuttamismahdollisuus toteutuu yhdistyksen kokouksessa. Valtioneuvoston antamat määräykset ja suositukset rajaavat jäsenten toimintamahdollisuuksia yhdistyksen kokouksessa tällä hetkellä.
Näistä syistä on täysin perusteltua siirtää force majeure-tyyppisen esteen perusteella yhdistyksen kokousta pidettäväksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
Mielestäni ennen rajoitusten poistamista pidettävä yhdistyksen kokous ei noudata yhdistyslain määrittelemää yhdistyksen jäsenten yhdenvertaista kohtelua ja vaikuttamismahdollisuuksia koskevaa periaatetta.
Jos yhdistyksen säännöissä on määritelty tietty ajanjakso vuoden aikana yhdistyksen kokouksen pitoajaksi, esimerkiksi määräämällä, että yhdistyksen kokous on pidettävä vuosittain
tSukuseurojen keskusliiton kevätkokouksen osanottajia v.2019Sukuseurojen keskusliiton kevätkokouksen osanottajia v.2019ouko-elokuun välisenä aikana, varsin perusteltua on tehdä päätös siirtää yhdistyksen vuosikokous yhdellä vuodella vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021.
Toinen vaihtoehto on määrätä yhdistyksen kokous pidettäväksi sen jälkeen, kun kaikki kokoontumista ja karanteenia koskevat rajoitukset on poistettu.
Etäkokousten järjestäminen on mahdollista vain sellaisissa yhdistyksissä, joiden säännöt oikeuttavat etäkokouksen järjestämiseen.

Markku Ruuskanen
Juristi,
Sukuseurojen keskusliiton oikeudellisen toimikunnan puheenjohtaja