Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sukulehtikilpailun palkinnot jaettu

Lisätty 24.10.2023

Sukuseurojen keskusliitto järjestää joka toinen vuosi Sukulehtikilpailun sukuseurojen ja sukututkimusyhdistysten lehdille. Tämän vuoden kilpailun palkitsemistilaisuus järjestettiin Vantaalla Kuulutko sukuuni-tapahtuman yhteydessä 7.10.

Raadin puheenjohtajana toimi keskusliiton kunniapuheenjohtaja Juha-Veikko Kurki. Hän teki vaikean valinnan sukuseurojen lehtien osalta. Varapuheenjohtaja Kaisa Leena Välipirtti ja Sukuviestin toimitus valitsivat toisen kunniamaininnan saajan sekä sukututkimusyhdistyssarjan voittajan.

Keskusliiton pääsihteeri ja Sukuviestin vastaava toimittaja Eine Kuismin totesi palkitsemistilaisuuden aluksi, että kaikki valitsijat olivat lähes mahdottoman tehtävän edessä, niin hyviä, mielenkiintoisia ja laadukkaita lehtiä kaikki olivat. -Valinnat on nyt kuitenkin tehty ja isot pahoittelut teille, joita ei tänään palkita. Se ei kerro, että olisitte huonompia, vaan se kertoo siitä, että sukuharrastajat osaavat mahdottoman hyvin myös lehden teon, ainakin te kaikki, jotka olette lehtenne kisaan lähettäneet, totesi Kuismin ja rohkaisi kaikkia osallistujia jatkamaan lehden tekoa.

Juha-Veikko Kurki kertoi arvion tekemisen vaikeudesta, sillä lehdet olivat sekä useamman kerran että vai kerran vuodessa ilmestyviä. Myös lehtien koko vaihteli, mikä ei ainakaan helpottanut tehtävää. Lehtiin tehdyt rahalliset panokset erosivat selkeästi toisissaan, mutta Kurki ei antanut sen häiritä tehtäväänsä.

Keskeiset kriteerit lehtiä arvioitaessa olivat:

- sisältö

- artikkelien mielenkiinto

- taitto ja kuvien käyttö

- otsikointi

- luettavuus

- ulkonäkö

-Yleisarvosanana voin todeta, että kaikki lehdet ovat varsin ammattitaitoisesti toteutettuja eikä absoluuttista totuutta niiden paremmuudesta ole helppo valita.  Kaikki ansaitsevat arvostuksen ja varsin korkean arvosanan, totesi Juha-Veikko Kurki ja kertoi oman arvionsa tulokset.

1. sija Niinipuu (Mänttärien sukuseura ry)

Lehti on monipuolinen sisällöltään, kevyt ja helppolukuinen, hieman isompaa fonttia voisi miettiä. Kuvankäyttö on onnistunut ja erinomaisesti taitettu. Ammattimaisesti toteutettu kokonaisuus

2. sija  Ryynäset (Ryynästen sukuseura ry)

Lehti on tyylikäs, hyvin taitettu ja kuvarikas. Lehden tila on käytetty tehokkaasti säilyttäen kuitenkin sen luettavuuden. Lehden sisältö on monipuolinen, kaiken ikäisille kohdennettu ja mielenkiintoinen. Muutama juttu on tehty ilman väliotsikointia, joka tekee jutuista raskaan lukea. Tämäkin hyvin ammattimainen tuote.

 3. sija Nuotta (Tynkkysten sukuseura ry)

Lehti on asiallinen, hyvin taitettu, helppolukuinen. Pieneen tilaan on saatu paljon asiaa haittaamatta luettavuutta. Kuvien käyttö on varsin hyvä.

 

Kunniamaininnan ansaitsisivat lähes kaikki lehdet, mutta ensimmäiseksi valikoitui tällä kertaa Virolahden Tulkit (Virolahden Tulkit ry).

Tuote on monipuolinen hyvin tehty pienlehti, mikä on mielestäni osattu ottaa hyvin huomioon lehden taitossa. Kuvien käyttö on hyvä, otsikot ilmavia ja sisältö monipuolinen. Tämäkin ammattimaisesti toteutettu.

Toisen kunniamaininnan sai Kuntun suku. Monipuolisessa lehdessä herätti erityisesti huomiota oivaltava keskiaukeama, jossa suuren sukujuhlakuvan henkilöt ovat hyvin tunnistettavissa ja kuvaan numeroitu ja nimet löytyvät seuraavan sivun luettelosta.

Sukututkimusyhdistysten lehdet

 Kaikki kilpailun sukuyhdistyslehdet olivat upeita, huolella koottuja aarreaittoja ja paremmuusjärjestykseen asettelu ei tuntunut reilulta. Tällä kertaa päädyttiin valinnassa Vantaan seudun sukututkijoiden Sukuri-lehteen, muita osallistujia ei numeroitu. Sukurin ulkoasu on selkeä ja lukemaan houkutteleva. Sisältö on mielenkiintoista ja monipuolista. Teksti on sopivan kokoista ja hyvin asemoidut kuvat elävöittävät ja innostavat lukijaa. Selkeä tapahtumakalenteri pitää lukijan ajan tasalla yhdistyksen tapahtumista.

Kunniakirjojen ja kukituksen jälkeen Eine Kuismin päätti tilaisuuden raadin puolesta kannustavilla sanoilla: Lämmin kiitos kaikille osallistujille, mielellämme olisimme palkinneet teidät kaikki. Tällaisella perinteisellä ratkaisulla saamme jatkettua aiempaa käytäntöä, jossa molempien sarjojen voittajalehden edustajat ovat seuraavan kilpailun raadissa. Jatkakaa siis lehden tekoa ja osallistukaa ensi kerrallakin, silloin ainakin ykköspalkinnon saajat vaihtuvat-

Onnea vielä kerran palkituille, iloitkaa ja olkaa ylpeitä upeista lehdistänne!